Santa Oliva
Informació general
Els conreus principals són la vinya i els cereals, seguits de les oliveres i els ametllers; els avellaners i els garrofers resten com a explotacions testimonials. Dins de les activitats ramaderes té certa importància el sector avícola, i també cal mencionar la producció ovina i bovina.
En les darreres dècades del segle XX Santa Oliva va gaudir d’un cert desenvolupament industrial. Al terme hi ha dos polígons industrials: el del Molí d’en Serra és dedicat a les mitjanes i petites empreses, mentre que el de l’Albornar és destinat a grans empreses, com IDIADA (Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil), que disposa d’un circuit de proves automobilístiques. La indústria és diversificada; en trobem respresentació en el ram del moble, del metall, el químic i l’agroalimentari, entre d’altres. Hi havia funcionat una destil·leria d’esperit de vi.
Llocs d’interès
El nucli antic
Els carrers més propers a l’antic recinte murat són els que tenen més interès. Mantenen la seva estructura original i conserven algunes cases i elements arquitectònics antics, en general dels segles XVIII i XIX. Podem veure portals adovellats i finestres amb llinda, brancal i ampit de pedra, tot i que la major part de cases han estat molt reformades al llarg del segle XX.
Castell de Santa Oliva
Situat dalt d’un turó, a la part alta de la vila.
El que resta del castell és una magnífica torre de planta rectangular, amb un cos adossat -l’antiga sala del castell- que al segle XVII va ser convertit en l’església del Remei. Al seu extrem hi ha l’absis enlairat de l’antiga capella del castell. La torre, del segle XI, té diversos nivells, amb espitlleres i els forats on es recolzaven les bigues. A la part superior hi ha finestres de punt rodó i la coberta amb volta de mig punt. L’aparell és fet de pedres irregulars però ben arrenglerades. La porta, rectangular i amb llinda monolítica, és situada a la façana nord.
Església de la Mare de Déu del Remei
Ocupa l’antiga sala del castell de Santa Oliva i una part de l’antiga capella del castell, dedicada a Sant Julià. Està documentada des de l’any 938 i, com el castell, va estar vinculada al monestir de Sant Cugat, el qual hi va fundar un efímer priorat. A principis del segle XVII es va convertir en santuari de la Mare de Déu del Remei.
Conserva de l’edifici romànic la part de l’absis, semicircular, que posteriorment va ser sobrealçat i convertit en torre de defensa. La part de la nau va ser eixamplada al segle XII i posteriorment reformada en estil gòtic. La volta és de canó, apuntada, reforçada amb unes arcades laterals sostingudes per pilars amb semicolumnes de capitell trapezoïdal. La porta d’entrada, adovellada, duu la data de 1610.
L’interior de l’església va ser restaurat el 1984.
Festes i tradicions
Santa Oliva celebra un bon nombre de festes i d’activitats al llarg de l’any, entre les quals cal destacar la festa major, a l’agost, en honor a la Mare de Déu del Remei. També a l’agost té lloc el cicle de les Nits Musicals al Castell. La festa major petita o d’hivern se celebra pel gener, mes en el qual també s’organitza una trobada de gegants. Al maig cal destacar la popular Exposició de Motos d’Ahir, i entre els mesos d’octubre i desembre se celebra un Concurs de Teatre Amateur.