Santa Perpètua de Mogoda
Informació general
Santa Perpètua fou tradicionalment una població agrícola, però, com la majoria de municipis vallesans, ha experimentat una forta davallada de les activitats del camp a conseqüència de l’expansió de la indústria i, més recentment, del comerç i els serveis.
Quant a les comunicacions, destaquen com a principals vies la C-59 de Santa Perpètua a Moià i l’Eix Transversal passant per Caldes de Montbui, i l’autopista AP-7 de Barcelona a la Jonquera.
Altres vies destacables són les carreteres de Sabadell a Santa Perpètua la de Polinyà i Sentmenat i la C-155 de Sabadell a Granollers. També hi ha la línia de ferrocarril Barcelona-Ripoll, que té un baixador a la urbanització de la Florida i la d’enllaç Papiol-Mollet.
Llocs d’interès
Castell de Santiga
La masia, ara habilitada com a restaurant, té planta quadrada, amb tres crugies, i consta de planta baixa, pis i golfes, cobertes amb teulada a quatre vessants. La façana té portal adovellat i els finestrals de la planta noble conserven la llinda i els brancals de pedra. Un altre portal adovellat, amb l’escut al capdamunt, dóna accés al pati des de l’exterior.
Vapor Aranyó
Antiga empresa tèxtil, fundada a mitjan segle XIX i que va estar en funcionament fins a mitjan segle XX. Actualment és un centre cívic. El conjunt d’edificis actual va ser construït cap als anys vuitanta del segle XIX. Consta bàsicament de dues naus rectangulars de maó vist amb teulada a dues vessants., una més alta que l’altra, disposades en forma d’ela.
Església de Santa Perpètua
Edifici romànic, amb modificacions posteriors, que té el seu origen en una primitiva basílica paleocristiana de la qual se n’han trobat restes al subsòl. L’església actual va ser consagrada l’any 1178. Inicialment tenia una nau única capçada amb un absis semicircular i un campanar de torre que conserva encara part de la decoració llombarda. Cap a la fi del segle XII o inicis del XIII es degué construir l’actual capçalera trilobulada i la volta de la nau central. Les naus laterals i el campanar del cimbori són d’època barroca. L’any 1950 es va rebaixar la coberta deixant part de les antigues finestres com a merlets.
Festes i tradicions
De les tradicions conservades destaquen, la festa de Sant Antoni, que se celebra el primer diumenge de febrer i la festa major d’hivern, el 7 de març. El mateix mes hi ha la festa de l’Arbre a Santiga. La festa de Sant Joan, pel juny, se celebra a l’ermita de Santiga. La festa major d’estiu de Santa Perpètua és el primer cap de setmana de setembre.