Saus, Camallera i Llampaies
Informació general
La capitalitat correspon a Camallera, que és el nucli més gran, on hi ha la casa del comú i altres serveis públics, però antigament Camallera era un llogaret d’una categoria semblant als altres dos pobles del terme. El traçat de la via del tren, fa poc més de cent anys, afavorí una certa expansió del poble i, més modernament, l’establiment d’algunes petites indústries.
La carretera de l’Escala a Orriols (on enllaça amb la N-II cap a França) travessa el terme de llevant a ponent passant vora els tres pobles que la integren. Aquesta via va ser eixamplada i renovada i s’ha convertit en l’accés principal, des de Barcelona i la frontera, al litoral de l’Escala, Empúries i Sant Pere Pescador. Comunica amb una sortida de l’autopista AP-7 situada a Orriols. A Camallera hi ha la cruïlla de les carreteres locals que des d’aquest poble menen a Vilaür i a Vilopriu, i en surt un camí veïnal que porta a Gaüses (agregat de Vilopriu). També té estació de ferrocarril (línia de Barcelona a Portbou).
Llocs d’interès
Can Cuero
Gran casal situat a tocar del rec Cotet, a l’extrem de ponent del nucli de Saus. Antigament era coneguda amb el nom de Can Descatllar.
Pertany a la família Palmero, una nissaga de pintors de gran renom, els quals han convertit la casa en una mena de museu a l’aire lliure on s’hi poden contemplar tot un seguit d’obres pictòriques, escultòriques i artesanals, adossades als murs que tanquen el pati de la casa. Tot plegat conforma un conjunt d’estètica ben singular i, com a mínim, discutible.
Església de Sant Bartomeu
L’església de Camallera té origen medieval. Fins al segle XV, que va esdevenir parroquial, era sufragània de la parròquia de Gaüses. L’actual edifici respon a una transformació radical efectuada l’any 1951 que va ampliar l’antic edifici i el va modificar substancialment, canviant-li, a més l’orientació. Té planta de creu llatina, amb cúpula sobre el creuer i un airós campanar de torre, també modern (1951) obra de l’arquitecte Joan Maria de Ribot de Batlle. A la façana que dóna a la plaça hi la porta principal, dels segles XVII-XVIII, amb frontó triangular, envoltada d’un esgrafiat barroc. L’absis romànic de l’església antiga, que ara resta amagat, va ser transformat en la capella del Roser.
Es troba al poble de Camallera.
Església de Sant Martí
Documentada des del segle XII (Sancti Martini de Lampadias), l’església actual degué ser construïda entre els segles XII i XIII. Té una sola nau, coberta amb volta apuntada, i absis semicircular. La porta, de mig punt amb dovelles curtes, està situada en un cos avançat, a la façana de ponent. L’aparell romànic està constituït de carreus ben tallats i alineats. Va ser molt modificada en època posterior, quan es va fortificar amb un alçament ben visible a l’absis. També el campanar és d’època tardana.
Es troba al poble de Llampaies.
Festes i tradicions
Sues celebra festa major en honor a santa Eugènia, al setembre.
Les principals festes de Camallera s’escauen a l’abril, en què se celebra la festa major de Sant Marc, i a l’agost, amb la festa major d’estiu de Sant Bartomeu.
El poble de Llampaies celebra la festa major d’estiu al juliol i la festa major d’hivern al novembre, en honor de sant Martí.