Senterada

senterada
Escut_Senterada


Senterada


Informació general

El principal eix de comunicació és la N-260, del Pont de Suert a la Pobla de Segur, que voreja el riu de Bosia fins a Senterada i segueix d’aquí en avall el curs del Flamisell; de Senterada surt la carretera local que segueix el mateix curs aigua amunt per la Vall Fosca, fins a Cabdella.
L’economia tradicional del terme es basava fonamentalment en l’agricultura d’autoconsum i la ramaderia. La ramaderia era centrada en la producció d’aviram i de cabrum, a més del boví i dels ases emprats en les feines del camp.
Els cereals i altres conreus dedicats a l’autoconsum han deixat pas als conreus específics d’alta muntanya, com el farratge. Pel que fa a la ramaderia, destaca sobretot la cria de bestiar porcí, oví, cabrú i boví. Amb relació als serveis, el municipi disposa de càmping i residències casa de pagès.


Llocs d’interès

La Casa Encantada
La Casa Encantada és un dolmen del terme municipal de Senterada, tot i que sovint és associat al poble de Pinyana, que pertany al terme municipal del Pont de Suert, a causa de la seva proximitat.
Està situat a 1.396,3 metres d’altitud en el sector nord del terme, al límit amb el terme de Sarroca de Bellera, a l’extrem a l’extrem de llevant de la Serra de Comillini. És dalt de la carena principal que davalla de la Serra de Comillini, formant-ne el contrafort oriental que esdevé el Serrat de les Bordes.

Santa Maria de Gràcia de Senterada
És l’església parroquial d’origen romànica del poble de Senterada. Està situada aproximadament al centre de la població, al peu de la carretera de la Vall Fosca.
Està documentada com a monestir de Santa Maria de Senterada fundat pel bisbe Possidoni d’Urgell abans de l’any 814. El monestir estava sota la protecció reial, i sotmès a la Seu d’Urgell. El 1042 es refundà amb una comunitat de canonges. El 1314 ja no es fa esment a la comunitat, i només es parla de l’església parroquial. Tot i que les modificacions de diferents èpoques l’han transformada molt, es poden reconèixer algunes formes romàniques com, per exemple, l’absis sobrealçat.
A la part nord de l’absis, al costat seu, hi ha l’antiga capella de Santa Grata, prop de la qual es poden observar fragments de paret medievals, que podrien correspondre a l’antic monestir que es troba a l’origen del poble.

Sant Aventí de Cérvoles
Antigament Santa Maria o Santa Eulàlia, és l’església romànica de Cérvoles.
És una església d’una sola nau, amb absis a llevant, molt transformada al llarg dels temps. La volta de la nau era de punt rodó, romànica. Actualment és esfondrada gairebé del tot.


Festes i tradicions

Es celebra la festa major per la Mare de Déu d’Agost i la festa de Sant Víctor el darrer cap de setmana de juliol.