Serra de Daró
Informació general
Serra de Daró és un municipi eminentment agrícola. Hi predomina el conreu de regadiu: hortalisses, farratge (alfals), blat de moro, blat i fruiters. A la vora del Ter hi ha algunes pollancredes. Pel que fa a la ramaderia, representa un recurs econòmic important; hi ha boví, porcí i oví. Al terme hi ha també alguna petita indústria, de tipus familiar, derivada de l’activitat agropecuària.
El poble de Serra de Daró és el cap d’un municipi que també inclou el poble de Sant Iscle d’Empordà, el veïnat de Cunyà i l’antic lloc de Matella, amb població disseminada. Travessa el terme d’est a oest la carretera local que ve de Torroella de Montgrí i enllaça amb la C-66 que va de Girona a la Bisbal a l’altura del terme municipal de la Pera. Des del cap de municipi surt una carretera local cap a Vulpellac, passant per Ullastret.
Llocs d’interès
Església de Sant Iscle i Santa Victòria
Església romànica, consagrada l’any 1123, sobrealçada i fortificada entre els anys 1630 a 1640. Aquesta modificació, que va doblar-ne l’alçada, va alterar radicalment la fesomia original de la capella que fins a fer-la semblar un castell, fins i tot amb les seves espitlleres, tal com podem veure sota el campanar d’espadanya (afegit al segle XIX) i a l’absis.
L’església té dues naus, l’original romànica, coberta amb volta de canó apuntat i capçada amb un absis semicircular, i una altra afegida al costat nord, amb la capçalera rectangular, ambdues comunicades mitjançant un arc rebaixat (on hi ha la data de 1632). La nau romànica té un arc triomfal amb columnes decorades de capitells esculpits amb figures d’animals fantàstics. L’exterior de l’absis està decorat amb petites arcuacions de mig punt. L’actual portal és de l’any 1635, d’estil barroc, amb un frontó triangular partit i fornícula al timpà.
Mas Casadellà
Situat al costat mateix del Mas Cunyà, havia estat un antic convent medieval que va ser reformat a començament del segle XX per Sebastià Casadellà. La façana ha preservat dues finestres lobulades, una d’arc conopial i l’altra amb guardapols, pròpies del segle XVI. Actualment està habilitada per al turisme rural.
Casa rectoral
La rectoria està situada al costat de l’església i va ser construïda l’any 1889, tal com indica la inscripció que hi ha a la llinda de la porta, on també es fa saber que va ser promoguda pel marquès de Robert. L’escut familiar del marquès el podem veure damunt la llinda del balcó, al centre de la façana. Aquesta és d’estil historicista, inspirada en l’arquitectura civil renaixentista. Per construir l’edifici es van emprar elements de l’antiga rectoria. Això explica que en una llinda hi hagi inscrita la data de 1671 i en una altra la de 1648 i el nom del rector Joan Massó.
Festes i tradicions
La festa major de la població s’escau durant la primera quinzena d’agost. A l’octubre se celebra la Festa del Cargol.