Seva
Informació general
La major part de la població del municipi treballa en el sector industrial i en el de serveis, però les activitats agràries han mantingut certa importància dins la totalitat de la base econòmica municipal. Pel que fa a l’agricultura, els principals conreus són els cereals (blat, ordí) i el farratge, mentre que la ramaderia se centra especialment en la cria de bestiar porcí, boví i oví.
Travessa el terme una carretera que parteix de la C-17 a l’altura de Tona i es dirigeix cap a Viladrau. A Seva, d’aquesta carretera en surt una altra cap al Brull i el sector del Montseny, de la qual trenca, prop del poble, un ramal que es dirigeix cap al Muntanyà.
Se celebra mercat setmanal el dijous.
Llocs d’interès
Santa Maria de Seva
L’església actual de Santa Maria de Seva conserva encara de la construcció del segle XII la nau i el campanar tot i la mutilació de finals del segle XVIII i d’altres reformes posteriors. Per la part exterior manté la façana i l’inici del presbiteri del romànic, és a dir uns 18 metres de nau. L’interior es troba totalment arrebossat i es van fer dins la nau capelles laterals o petits compartiments per altars secundaris.
El campanar és l’element romànic més emblemàtic i important de l’església de Seva. S’ha conservat per disposició expressa del bisbe Veyan de l’any 1786. Té una base completament quadrada (6m) i una alçada de 16,5 metres dividit en sis pisos. Aquest cloquer es fa remarcar pel seu caràcter ferreny i llis, mancat de qualsevol decoració externa i també els arcs i lesenes que caracteritzen el romànic llombard.
La sagrera de Seva
És una de les més ben conservades del país. Està envoltada per murs dels segles XII al XV i té una disposició entorn de l’església Parroquial de Santa Maria.
D’estil romànic, de la qual cal destacar-ne el campanar. Entorn l’església hi ha cases antigues ornades de finestrals dels segles XIII al XVI.
La primitiva capella de Santa Maria ja existia l’any 953. Entre els anys 1048 i 1089, però se n’hi construí una de nova, les restes de la qual ens han arribat fins avui. L’actual església parroquial, reformada entre, el 1690 i 1725, actualment del vell temple romànic es conserva la nau i la torre del campanar. L’element més característic de Santa Maria de Seva és el seu esvelt campanar de torre, obra del segle XII, que té quasi 27 metres d’alçària.
Festes i tradicions
La festa major se celebra per la Mare de Déu d’Agost.