Sort
Informació general
L’agricultura és encara un important sector econòmic del municipi. L’establiment de la indústria lletera originà un important canvi d’orientació en l’estructura agrària de la zona. Els conreus tradicionals foren reemplaçats per conreus de farratge i cereals (per a l’alimentació del bestiar), i les terres ermes i els matollars van ser convertits en pastures permanents. També s’ha conreat gira-sol.
Pel que fa a la ramaderia, en els darrers anys del segle XX s’ha originat un important augment del bestiar oví i porcí, així com també, però en menor grau del boví, l’equí i el cabrum.
Sort té un sector industrial poc desenvolupat.
Se celebra mercat setmanal els dimarts. La dinàmica comercial esdevé important pel fet que Sort és el cap comarcal i concentra gairebé tots els serveis, encara que ha perdut algunes funcions administratives que s’han traslladat a Tremp.
Llocs d’interès
Castell de Sort
El delimita una muralla, que a l’est conserva l’obra romànica, dels segles XI i XII, feta amb grans pedres irregulars i amb dues torres cilíndriques als extrems. Aquesta línia de muralla continua cap al nord amb la façana d’un palauet gòtic, del segle XIV o XV, on trobem un gran portal adovellat, amb una ampla espitllera al costat, i dos finestrals geminats per sobre dels quals podem veure un ull de bou amb el marc bisellat. Cap a l’oest s’alça el que s’ha identificat com la torre de l’homenatge, semicircular, que va allotjar la presó del terme almenys fins al s. XVII. Tanquen el clos a migdia alts panys de murs que es podrien datar en els segles XI i XII.
Sant Feliu de Sort
Està situada a migdia del centre de la vila, a la Plaça Major, davant de la carretera nacional.
En l’actualitat actua com a parròquia seu d’una agrupació de parròquies .
Presó-Museu Camí de la Llibertat
El museu s’ocupa de rememorar el pas per Sort dels centenars de persones que havien fugit de l’Europa ocupada pels nazis durant els anys de la Segona Guerra Mundial.
Festes i tradicions
A Sort hom celebra el Carnestoltes amb l’arribada del personatge del Requinquà i es fa el ball de la Passa. També és tradicional el ball del Contrapàs. El dimarts de Carnestoltes es fa una calderada comunitària. Es fa festa major el dia 1 d’agost, per sant Feliu.