Sudanell

Sudanell
escut_sudanell


Sudanell


Informació general

La superfície conreada és, sobretot, de regadiu. Dominen les pereres i els presseguers, de molta anomenada, seguits per les pomeres. Pel que fa al conreu de cereals, predomina l’ordi. Quant a la ramaderia, molt escassa, havia tingut una certa importància la cria de bestiar porcí.
El mercat setmanal es fa el dimecres.


Llocs d’interès

Creu del terme
És una creu monumental realitzada en pedra sorrenca i d’estil marcadament gòtic. El monument presenta una composició clàssica que consta de base, pilastra, magolla o nus i creu. Antigament la base era en forma d’esgraons i es trobava a l’entrada del poble, però després de la destrucció de la creu l’any 1936, no en queda cap resta. Actualment la magolla i la creu es troben salvaguardades en l’ajuntament del poble, quedant la pilastra o columna i la base en un altre lloc.
És característic d’aquests conjunts monumentals, el joc geomètric dels poliedres petris que els configuren regint sempre el quadrat i a partir d’aquest l’octògon. Així doncs, trobem la base de planta quadrada i, a partir d’aquí, la pilastra la magolla presenta tall octogonal.
Cal destacar que en la magolla hi ha representat Sant Joan Baptista que ames dels seus atributs habituals porta un escut amb la creu de l’ordre del Hospital, signe inequívoc de que Sudanell va pertànyer a una comanda Satjoanista. En la creu hi trobem representats a Santa Maria i el nen Jesús sobre un escut Santjoanista i al revers al crucificat.
Tant la creu com la magolla, estan realitzades per diferents fragments de pedra (entre originals i reposicions) de la mateixa naturalesa litològica. Es tracta de pedra de la Floresta, una arenisca de ciment calís que ens mostra una superfície porosa que varia segons les zones. Presenta un color pàl·lid amb lleugers tons ocres. Es tracta d’un tipus de pedra molt valorada des de temps antics ja que permet una talla molt elaborada degut a la seva poca duresa. Tot i això, els acabats mai podien ser llustrosos i polits degut al seu caire sorrenc.

Pont de les cinc boqueres
Es un del ponts més peculiars de la nostra comarca. El canal de Seròs és una construcció del 1914 realitzada per la Barcelona Traction Light and Power Company (la CANADENCA).
Agafa les aigües al Segre davant mateix de Lleida i porta l’aigua al pantà d’Utxesa i desprès de produir electricitat, de regar i abastar d’aigua els municipis retorna al riu abans d’arribar a la localitat de Seròs. El pont es va construir per salvar el riu Set i la seva principal característica es que l’aigua del canal passa per sobre del pont i els vianants i el riu Set per sota.


Festes i tradicions

El primer cap de setmana d’octubre és la festa major, la qual es clausura amb l’anomenada Festa de la Cassola, on la gent del poble s’agrupa per penyes i cadascuna fa la seva cassola. Durant la segona quinzena de juny s’escauen les festes del Batre i la Sega. Per Nadal es fa un pessebre vivent.