Súria

372px-Escut_de_Suria_svgSÚRIA

Súria es troba al nord-oest del Bages, una comarca que es caracteritza per la seva centralitat, ja que es troba en una posició intermitja entre el Pirineu i el litoral, i a 15 quilòmetres de Manresa, la capital comarcal. La superfície del municipi és de 23,54 quilòmetres quadrats. La seva altitud és de 281 metres sobre el nivell del mar. Súria limita amb els termes de Navàs, Castellnou de Bages, Callús i Sant Mateu de Bages.

Súria es troba ubicada en una zona limítrof entre la Depressió Central Catalana i els massissos prepirinencs. L’espai natural es caracteritza per la presència del riu Cardener, plenament integrat en la xarxa urbana, i per una orografia muntanyosa a causa de la seva ubicació entre les serres de Castelltallat, Castelladral i Castellnou de Bages. El cim més elevat és el Puig de Sanç (613 metres), a l’est del terme municipal.

La millora de la carretera de l’eix del Cardener en les darreres dècades han fet de Súria un municipi ben comunicat, a 13 quilòmetres de l’eix transversal per l’enllaç de Sant Joan de Vilatorrada i a 15 quilòmetres de l’eix del Llobregat per Balsareny. Súria es troba a 9 quilòmetres de Castelladral (Navàs), des d’on es pot contemplar una àmplia perspectiva de la Catalunya central.

Mig-Món, un símbol

El Mig-Món és una estructura geològica característica de Súria. Es tracta d’un plec de l’anticlinal de Balsareny, en el qual convergeixen dues capes de roca que no enllacen entre elles a causa de la intensitat del plegament.

El nom prové d’una tradició local, segons la qual en aquest indret se separaven les dues meitats del món, atesa la peculiar forma del plegament. El Mig-Món forma part de l’escut de Súria i ha donat nom a l’institut d’ensenyament secundari, a entitats i a diferents establiments comercials de la vila.

El Mig-Món es troba a la sortida de la vila en direcció a Cardona, a la part dreta de la carretera. Una bona ubicació per veure’l es troba al barri de Salipota, mirant en direcció cap a la carretera, en el punt intermedi entre el cementiri i les instal•lacions mineres del pou Cabanasses.

Una visita al poble vell

poble vell 2El Poble Vell, origen històric de la vila de Súria, domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el qual destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens daten de finals del segle X, encara que recentment han estat descobertes restes iberes que demostren que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots.

Els seus carrers conserven la fesomia d’un petit poble medieval, amb façanes de pedra, arcs i porxos, oferint una gran perspectiva sobre la vila i el riu. A partir del segle XIX, el creixement demogràfic va propiciar l’expansió urbanística de Súria, i el Poble Vell va perdre progressivament la seva centralitat. Des de fa més de dues dècades, les administracions públiques estan portant a terme una profunda rehabilitació del seu espai urbà i diferents iniciatives de dinamització social i cultural.

poble vell súriaPer arribar en cotxe al Poble Vell es pot anar per la carretera de Sant Salvador, a la qual s’hi pot arribar des del carrer de Sant Antoni Maria Claret (carrer de l’església parroquial). Un altre accés és per la carretera de Castelladral, a través d’un trencall a l’esquerra que es troba a uns centenars de metres després de deixar el casc urbà de Súria. Per arribar-hi a peu, s’hi pot accedir des de la travessia central de la vila, al costat de la plaça de Josep Anselm Clavé.

El sender de Súria

Sender de 29,90 quilòmetres que recorre la part exterior del terme municipal, amb entrades als termes de Castellnou de Bages, Navàs i Callús.

sender súriaPot dividir-se en els següents trams:

  • Tram Súria-font del Ferro-font del Roure-cal Jover. Distància: 4,55 quilòmetres.
  • Tram Cal Jover-can Sivila-riera d’Hortons-Cortès del Pi. Distància: 6,79 quilòmetres. En aquest tram es pot veure, entre d’altres atractius, una de les barraques de vinya més gran de Súria, a la zona del Camp Gran, i el dolmen del Samuntà.
  • Tram Cortès del Pi-torrent Fondo-pont de Barquets-Torroella. Distància: 3,86 quilòmetres. En la part inicial d’aquest tram, a uns 400 metres del sender, es pot arribar fins a un antic forn de ceràmica. Passat el Torrent Fondo, es poden veure a les restes del castell de Solivella.
  • Tram Torroella-Gallifa-Portell del Llop-Boadella-Antius. Distància: 10,00 quilòmetres. Des d’aquest tram es pot arribar fins al Puig de Sanç (613 metres), la muntanya més alta de Súria, amb una vista espectacular sobre el Bages i les comarques veïnes. Altres punts d’interès accessibles des d’aquest tram són l’església de Santa Maria de Cererols, d’origen romànic, i, dins del terme municipal de Callús, l’església romànica de Santa Maria de Viladelleva i la Colònia Antius. També és destacable el pont de cal Nenus, de 32,64 metres d’alçada, que va ser inaugurat l’any 1923 dins de la línia ferroviària que porta la potassa fins al port de Barcelona.
  • Tram Antius-can Torres-Costafreda-pla de Reguant-Súria. Distància: 4,70 quilòmetres. El pla de Reguant és un dels boscos de ribera més importants de la Catalunya central, amb una gran diversitat natural.