Talavera
Informació general
La base de l’economia del terme són les activitats agràries. L’agricultura, majoritàriament de secà, és gairebé monopolitzada pels cereals, sobretot l’ordi, però també el blat; queden algunes extensions d’ametllers. Es conreen a més, en les poques hectàrees de regadiu, alguns claps d’arbres fruiters (pomeres i pereres) i farratge. La vinya ha desaparegut, tot i que al segle XIX s’estenia per totes les solanes amb feixes graonades i fins pels fondals. La fil·loxera féu que aquest conreu perdés la seva importància. La ramaderia complementa l’agricultura i centra la seva producció en els sectors del porcí, l’aviram i el boví.
Llocs d’interès
Església de Sant Jaume de Pallerols
L’església de Sant Jaume de Pallerols és un edifici d’origen romànic. Està documentada l’any 1093 i segurament va ser construïda poc abans d’aquesta data. En origen era un temple de nau única però en època gòtica s’hi va afegir una segona nau, paral·lela a la primera, coberta amb volta estrellada. Al lloc on s’hi va afegir la segona nau podria haver-hi hagut anteriorment un atri, segons sembla deduir-se de l’arc cec que hi ha al costat de la porta actual. La nau romànica, amb volta de canó, és capçada amb un absis semicircular que mostra dues finestres sobreposades. L’original és la inferior, més petita. A la façana de ponent hi ha un gran campanar d’espadanya, de dos nivells, amb quatre ulls. A la façana nord hi ha un gran portal tapiat, probablement coetani a l’ampliació del temple, a cavall dels segles XIV-XV.
Al costat de l’església, on ara hi ha el jardí, hi havia el cementiri, on podem observar alguns elements aprofitats (dues esteles funeràries) i altres estan situats en un marge.
Nucli antic
El nucli de Talavera està format per uns pocs carrers que van ascendint cap a dalt d’un turó, on hi ha un casal que havia estat l’antic castell medieval. L’estructura dels carrers ha canviat ben poc des d’aquella època i encara es conserven diverses voltes que travessen les cases, un carrer estret, el de la Família So, que correspon a l’antic call jueu, i molts murs de pedra d’origen antic.
Església de Santa Creu de Pavia
Edifici d’origen romànic, amb moltes modificacions modernes. Té nau única coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular que descansa sobra la roca. L’absis té una finestra de doble esqueixada. No es conserva documentació medieval que l’esmenti però es considera un edifici del segle XII, molt modificat amb posterioritat. A la façana nord hi ha la sagristia i a la de migdia, la porta, d’època tardana, igual que el campanar d’espadanya, de dos ulls.
Festes i tradicions
La festa major se celebra el darrer cap de setmana de maig.