Torregrossa
Informació general
L’economia del municipi està condicionada en gran part al Canal Auxiliar i al Canal Secundari d’Urgell i a les séquies derivades. Els conreus més estesos són els cereals (blat de moro, panís i gira-sol), l’alfals i els arbres fruiters (especialment diverses varietats de poma, peres i préssecs).
L’activitat ramadera del terme és representada principalment per la cria d’aviram, i de bestiar porcí i boví, encara que la cunicultura i l’apicultura han crescut de manera important durant la darreria del segle XX.
Llocs d’interès
La Vila Closa
La vila antiga de Torregrossa estava fortificada, tancada per l’església, el castell i algunes cases que formaven l’estret carrer Major, obert a llevant per un portal, amb una volta sota la torre de pedra picada. El portal, eixamplat modernament, és de punt rodó, adovellat. El conjunt es pot datar cap al segle XIV-XV, quan el poble era senyorejat per la família Montsuar.
Capella de Sant Roc
Està documentada des de l’any 1541 i estava situada extramurs de la vila closa. Degué ser reconstruïda l’any 1703, data que figura inscrita a la llinda de la porta. La façana, coronada amb un petit campanar d’espadanya, és d’una gran austeritat. El parament llis només es veu interromput per la porta rectangular, de pedra motllurada, i un senzill ull de bou. Va ser ampliada l’any 1929 i restaurada el 1991.
Casal de Margalef
Gran casal residencial documentat des del segle XII. L’edifici actual és del segle XVIII. Al portal hi ha la data de 1772. Consta de planta baixa, pis i golfes, amb un cos lateral on hi ha una galeria d’arcs de mig punt. Va pertànyer a la noble família dels Fivaller, l’escut dels quals es pot veure a la façana. Joan-Anton de Fivaller i Bru va obtenir el títol de duc d’Almenara alta l’any 1829. Actualment funciona com a restaurant especialitzat en celebracions.
Festes i tradicions
La festa major d’estiu se celebra l’11 d’agost, i el 22 de gener, dedicada a Sant Vicenç, la festa major d’hivern.