L’actual terme municipal de Torrelavit, pel fet d’estar comprès dins una petita vall per on discorre un corrent d’aigua contínua, ha comportat des de temps antics que hi hagi hagut assentaments humans. L’estada de l’ésser humà de manera permanent es troba plenament confirmada al territori per les mostres d’indústria paleolítica recollides, que corresponen al període mitjà.
Una passejada per Torrelavit
Un dels referents arquitectònics del municipi és l’església de Sant Marçal de Terrassola, és un dels edificis romànics d’estil llombard més ben conservats del país, construit amb elegancia i gran finura de línies als segles XI i XII. Hi ha tres absis semicirculars i de les mateixes dimensions, llisos interiorment i exteriorment arnb les arquacions cegues i dues faixes llombardes cadascun, que van fins a un petit socol que envolta els absis i amb tres arquacions cegues entre lesena i lesena, en total nou a cada absis.
L’absis central té tres finestres de doble esqueixada i els altres dos absiodoles laterals en tenen una cadascun. Tota la construcció és feta arnb grans blocs de pedra de carreu tallada arnb uniformitat, menys a la base, que és de pedra basta.
Per la seva banda, l’església de Santa Maria de Lavit és d’origen romànic i, tot i que ha sofert moltes transformacions, el temple original era del segle Xlll del qual es conserva una part de la façana i el portal. També us recomanem una visita a l’església de Sant Martí Sadevesa, que es troba situada al nucli que duu el mateix nom: Sant Martí Sadevesa.
Es tracta d’una capella construida possiblement a la primera meitat del segle XII. Tot i que ha sofert moltes transformacions, és creu que solament la meitat de ponent de la nau forma part de l’obra original. Pels esperons afegits a la façana, se suposa que era coberta arnb volta de canó, la qual es degué enfonsar a finals del segle XVI. L’obra de les parts originals és feta amb reble, amb peces de pedra tosca i carreus ben tallats a les arestes.
D’altres visites obligades
Continuem el recorregut al pont de les Escoles Construït l’any 1929 mercès a la donació del senyor Pau Vidal i Rovira. És una artística passera que separa el desnivell format perl torrent de mas Vendrell o de Sant Marçal i comunica els nuclis històrics de Lavit i Terrassola amb la zona esportiva, l’escola i la llar d’infants.
El punt i final el posarem a la creu de Lavit, que es troba situada a l’esquerra de la carretera de Torrelavit al Pla del Penedès. Es tracta d’una veritable creu de terme ja que esta col.locada a la zona on parteixen aproximadament els termes parroquials de Santa Maria de Lavit amb el de Santa Magdalena del Pla del Penedès.
Hi ha una magnífica vista panoramica del poble de Torrelavit i les seves barriades, amb la vall del Riudebitlles i la carena que el separa de la vall de l’Anoia i al fons la majestuosa serralada de Montserrat.