Ens desplacem fins a la comarca de l’Alt Penedès per descobrir el municipi de Torrelles de Foix. És un poble envoltat sobretot per l’entorn natural: a l’oest hi trobem la riera de Pontons, que és afluent del riu Foix que passa per la localitat. També hi trobem Les Dous, unes fonts amb 35 dolls envoltats per dues grans cascades i un berenador, val la pena anar-ho a veure-ho.
Cal destacar que el punt més alt del terme és el conegut com a Turó dels Quatre Termes, en el que cada Diada de Catalunya s’hi renova una senyera.
Un símbol del municipi
El Santuari de la Mare de Déu de Foix o Santa Maria de Foix fou parròquia de l’antic poble de Foix a l’actual municipi de Torrelles de Foix, Alt Penedès. S’alça a 661 m d’alt damunt d’un abrupte espadat, a la dreta del riu Foix. És situada a prop del Castell de Foix, del qual queden minses restes, esmentat ja el 1067, que al segle XIII pertanyé als Cervelló, des del 1388 als Pinós i al segle XV als Peguera, que foren senyors de Foix i de Torrelles.
La imatge de la Mare de Déu de Foix, Patrona del Penedès, va ser destruïda el 1936 i era una talla de fusta bruna de tradició del Romànic, de gran veneració en tot el Penedès. A nivell arquitectònic, és un temple d’origen romànic que conserva de l’estil primitiu la nau amb un arc lleugerament apuntat, coberta amb volta de canó, lleugerament apuntada, sostinguda per dos arcs torals, amb un petit atri del segle XII. S’hi afegiren posteriorment dues capelles laterals probablement en la mateixa època que l’absis primitiu fou substituït per un de poligonal. El mur de ponent és coronat per un campanar d’espadanya. La porta, amb arquivolta i grans dovelles, és situada a migdia. L’església i la rectoria són envoltades d’un mur.
Al peu del tossal de Foix (688 m), a uns 400 m d’altitud, hi ha l’ermita de Foix, que va ser construïda l’any 1707, com consta en la seva portalada.
Dues festes importants
Dues són les cites més importants que tenen lloc a Torrelles de Foix al llarg de l’any. En primer lloc, la festa major en honor a la figura de Sant Genís, patró del poble i que se celebra a finals d’agost.
Al llarg de la festa major, s’organitzen molts actes de caràcter popular, amb la música com a gran protagonista i amb cites com els concerts, els balls, els espectacles per a la canalla i molt més que us animem a descobrir. Cal destacar que precisament al municipi hi trobem una església dedicada al seu patró Sant Genís, que ha esdevingut juntament al Santuari de la Mare de Déu de Foix un dels símbols arquitectònics de la comarca.
Per la seva banda, la fira de l’artesania té lloc el quart cap de setmana d’octubre.