Torrelles de Llobregat
Informació general
La base econòmica del municipi ha estat tradicionalment l’agricultura. Vers la meitat del segle XIX Pascual Madoz assenyalava que el conreu més important era la vinya (que és el mateix, juntament amb els cereals, que consignaven els documents medievals) per a la producció de vi; a més hi havia oliveres i fruiters (sobretot cirerers), s’hi conreaven cereals i faves i s’hi elaborava oli. Hi havia un molí fariner i algun ramat de llana, i el seu comerç consistia en eines agrícoles i bestiar porcí.
Llocs d’interès
Ca la Cinta
Edifici de mitjan segle XIX, edificat sobre una construcció més antiga, com ho demostren les restes d’un antic forn de pa trobades a una de les parets. La família propietària eren els Palet, procedents de la masia de Can Solé. Actualment és seu d’un museu local de caràcter etnològic, amb una col·lecció de material cinematogràfic.
Església parroquial de Sant Martí de Torrelles
Les esglésies de Tonelles són documentades el 965, al testament del comte Mir. Sembla, però, que es tracta d’una església, sola, amb diversos altars. El 1089 és documentada l’advocació titular: Sant Martí. Aquesta església, que perdurà fins a la primera del segle actual, tenia un campanar romànic, amb arcuacions llombardes (i així resa a les fotografies velles). A la fi del segle XIX, però, l’església antiga estava en mal estat i resultava petita. Aleshores hom començà la construcció de l’església actual, enorme, que fou inaugurada e 1900.
L’església s’inspira en els models del gòtic francès: una nau central més elevada, i sostinguda per pinacles i arcbotants, dóna pas a un transsepte de la mateixa alçada, al qual s’obre l’absis, poligonal, amb contraforts exteriors. Àdhuc reprèn models nòrdics d’arquitectura, en el fet que la nau és il·luminada directament per finestres laterals, calades amb traceries d’inspiració gòtica. La façana és de pedra, i també el campanar, emplaçat entre el transsepte i l’absis. Aquest, juntament amb la part alta dels murs de la nau i del transsepte són de són de maons, mentre que la part inferior d’aquests murs és de paredat comú amb reble.
Catalunya en Miniatura
Inagurat el Maig de 1983, «Catalunya en Miniatura» és el parc turístic i cultural en miniatura més gran del món i l’únic a Espanya. Presenta un conjunt de maquetes, situades al llarg d’un recorregut ajardinat, dels monuments més importants i significatius de Catalunya. Més de 170 maquetes realitzades amb una gran fidelitat a l’original que permeten recórrer el país, en petita escala, en una agradable passejada.
Festes i tradicions
Les festes més importants són la festa major de Sant Pau, vers el final de gener amb concursos diversos, entre els quals destaca el d’estelladors des del 1983; la Festa de la Cirera, que se celebra al juny, en la qual no manquen els balls populars, les ballades de sardanes i una trobada de puntaires i, finalment, la festa major de Sant Martí, que se celebra al novembre.