Torres de Segre

Torres-de-Segre
Torres-de-Segre


Torres de Segre


Informació general

La terra conreada representa gairebé tres quartes parts de la superfície municipal, de la qual el regadiu ocupa més de la meitat (és un curs de realització la transformació de tot el secà en regadiu). Els principals conreus són els arbres fruiters, entre els quals es destaquen les pereres, els presseguers i les pomeres, els cereals (ordi i blat) i finalment el farratge. Malgrat tot, l’avicultura segueix essent l’activitat ramadera més important al municipi, seguida de la cria de bestiar porcí, boví i oví.
El mercat setmanal de Torres de Segre és el divendres. El tercer cap de setmana de maig es fa la fira de Sant Isidre, de caràcter agrícola i on s’exposa maquinària i productes diversos.


Llocs d’interès

Església parroquial
El Ple de la corporació municipal de Torres de Segre reunit el 26 de novembre de 2002 va acordar declarar com a bé cultural d’interès local la Parròquia de la Mare de Déu Assumpta de Torres de Segre. Aquesta església va ser construïda a mitjans del segle XVIII (1749-1759) i respon a una tipologia d’edifici classicitzant, de planta basilical, transsepte i cúpula al creuer, amb rèmoles barroques, àmpliament difós a la Catalunya de Ponent. Aquesta construcció va substituir l’antic edifici romànico-gòtic per l’actual.
Malgrat la gran destrucció que patí l’edifici en la guerra civil, ja que la població de Torres de Segre es trobava l’any 1938 en primera línia del front de guerra, l’església té suficients valors arquitectònics com per garantir la seva conservació.

Ermita de Carrassumada
Ermita-de-CarrassumadaL’Ermita de Carrassumada es troba en un petit turó a pocs quilòmetres del centre de Torres de Segre. Està situat a la part Sud est del municipi, i és propietat del Bisbat de Lleida.
Per la seva situació elevada, des del seu cim es poden observar molt bones vistes de la major part de la comarca del Segrià. Al peu del tossal s’obren infinitat de conreus de fruiters, fruit de la transformació en regadiu d’una gran expansió de terreny àrid. La ratlla del riu, contornejada de verd i més amunt, a ponent, els serrats tabulars de l’Aragó. I a l’oest, s’aixeca, la mola cònica del Montmeneu, el cim solitari i orgullós que és el pic més alt del Segrià.
El dia 10 de Maig de cada any es puja la Mare de Déu des del poble en processó i es fa la missa en el seu honor. També cada any es fa l’aplec del «Mai Més» una trobada de gent dels pobles dels voltants on es recorda a tots els morts en la guerra civil .

Nucli antic
El nucli antic conserva interessants vestigis de la primitiva vila closa, amb els típics carrers Major, del Bou, de la Palla, el desaparegut del Call (que denota que hi hagué aljama jueva), etc., on alternen edificis dels segles XVI-XVIII amb els de construcció moderna. Cal destacar l’antiga casa del Comanador, excessivament reformada, amb bells finestrals i portes del Renaixement.


Festes i tradicions

La festa més important que celebra la vila és la festa major de Santa Bàrbara, el 4 de desembre. S’organitza un correfoc, un castell de focs artificials, un concurs local de botxes i la matança del porc. També es fa un concurs local de tir al plat i esmorzars col·lectius. El 9 i 10 de maig, per la festa del Sagrat Cor (festa major petita), es fa una processó a l’ermita de la Mare de Déu de Carrassumada, on fan una ofrena de flors. El primer diumenge de setembre és la festa de la Mare de Déu de Carrassumada i és una tradició ben arrelada que els pobles de la contrada se sumin a Torres de Segre en un aplec que sempre és molt concorregut. L’últim diumenge d’abril es fa la festa de les Cassoles.