Torroja del Priorat
Informació general
Gairebé dues terceres parts del terme són ermes, amb garriga, bosc i pasturatge. L’agricultura del terme és de secà, i la vinya i l’olivera són els conreus més estesos, seguits a distància per l’ametller. L’any 1934 es fundà al poble el Sindicat Agrícola, convertit el 1946 en la Cooperativa Agrícola de Torroja-Centre del Priorat, que elabora sota la denominació d’origen Priorat un vi força apreciat pel seu gust i graduació, així com oli de la denominació d’origen Siurana.
El poble de Torroja és l’únic nucli de població del municipi. Es comunica amb la carretera N-420 de Tarragona a Falset i Gandesa per una carretera que surt del coll de la Teixeta i passa, abans d’arribar a Torroja, per Porrera.
Llocs d’interès
Sant Jaume de Torroja del Priorat
L’actual església fou aixecada entre 1766 i 1767, dedicada a Sant Miquel Arcàngel i inaugurada el dia de Sant Miquel de 1767. Fou dotada de bons altars i retaules, gairebé tots barrocs, excepció feta d’alguns anteriors d’estil renaixentista que eren aprofitats de l’antiga església, tots ells destruïts el 1936. L’orgue fou salvat i restaurat fa uns anys.
Edifici de paredat, de planta rectangular, amb tres naus sense creuer i amb absis poligonal, cobert per una teulada a dues vessants. Té campanar als peus, d’obra vista i planta octogonal. La façana és arrebossada i presenta un ull de bou, una finestrella i una portalada decorada, en arc de mig punt, coronat per una fornícula, buida, i un frontó triangular amb volutes exteriors.
L’interior té quatre trams, amb el cor al primer, i presbiteri així com una petita capella lateral al costat dret, prolongació de la nau lateral. La volta arrenca d’un fris continu i és de mig punt amb llunetes. Les voltes de les naus laterals són d’aresta. Conserva les dues trones i un vitrall del 1890 a l’ull de bou, així com un orgue en funcionament.
Cal Comte
Es tracta d’un gran edifici de paredat arrebossat i pintat i cobert per una teulada a doble vessant; de planta baixa, pis i golfes. A l’extrem esquerre s’obre un pas o «perxe» per a possibilitar la unió del carrer de l’Era amb la plaça de l’Església i el carrer Major. Sobre la façana s’obren una porta i dues finestres a la planta baixa, tres balcons i una finestra al primer pis i una galeria correguda amb 17 arcs de mig punt. A la porta cal destacar la decoració amb elements finals del barroc, i també els desaigües de la teulada, de ferro forjat. A l’entrada, de generoses dimensions, hi ha una galeria correguda a nivell del primer pis.
Cal Compte és el millor edifici civil del poble.
Festes i tradicions
La festa major se celebra el 29 de setembre, diada de Sant Miquel, i hom acut a l’aplec celebrat a l’ermita de la Consolació (Gratallops) el diumenge posterior al dia 15 d’agost.