Tortosa

escuttortosaTortosa

La referencia de les Terres de l’Ebre. Tortosa és això. Sent la capital de camrca del Baix Ebre a la província de Tarragona, el municipi concentra una població de 37.850 habitants. La ciutat està ubicada prop del riu Ebre, pràcticament a la seva desembocadura coincidint amb l’inicitortosa_paisaje del delta. Gaudeix d’un clima mediterrani i d’una posició estratègica que passa per l’eix que uneix les grans ciutats de: Barcelona, Saragossa i València.

Tortosa patrimoni històric
El potencial turístic de Tortosa es reparteix entre tots els punts forts de què disposa, la majoria d’ells, en contacte molt directe amb la natura i medi ambient. És un imprescindible la visita als ports de Tortosa-Beseit, creats el 2001, i a la Reserva Nacional de Caça, que ressegueix el traçat del ferrocarril que, al seu torn, uneix les comarques de la Terra Alta i del Baix Ebre amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre. 
No obstant, també són admirables les dimensions del conjunt històric que posseeix Tortosa. Més enllà de les seves muralles i fortificacions, compta amb tres monuments nacionals i múltiples construccions o restes arquitectòniques d’especial interès. Fins el castellsudapunt que, la gran majoria dels edificis que conformen el casc antic del municipi, estan sent sotmesos a processos de restauració per tal de què puguin adaptar-se a les necessitats de tots els visitants.El Castell de Sant Joan o de la Suda és l’antiga fortalesa de la vila que s’eleva fins a 59 metres i que, anteriorment, dominava la ciutat i el riu Ebre erigint-se en un espectacular mirador. Alçada durant l’època romana, la fortificació compta amb torres i trames de muralla, entre d’altres.
La Catedral de Santa Maria és una altra mostra de la historia de Tortosa. La seva construcció es va iniciar l’any 1347 i va ser finalment consagrada l’any 1597. D’estil romànic, destaca l’àbsida exterior i l’altar major, des d’on es pot observar el retaule de Santa Maria de l’Estrella (s. XIV) el qual, fet de fusta policromada, inclou escenes del Nou Testament i de la Verge. De totes les capelles de l’Església, la dedicada a la Verge de la Cinta destaca especialment per ser el millor exemple d’arquiectura barroca de Catalunya. Sortint de la Catedral, ens trobem amb el Palau Episcopal que, l’any 1931, va ser declarat Monument Històric Artístic d’Interès Nacional. El Palau compta amb un pati com a nucli central de la construcció, amb la capella del palau i la seva magnífica façana interior que presenta un impecable treball escultòric.
Paral·lelament, no podem passar per alt la llotja medieval, recentment traslladada al parc municipal Teodoro González, ni els diversos palaus i cases nobles de la ciutat, malgrat que molts d’aquests edificis van ser destruïts durant la Guerra Civil. Finalment, cal fer un cop d’ull al monument que Tortosa va alçar en honor als caiguts a la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), obra de Lluís Saumells Panadés, va ser inaugurat l’any 1966. 

Made in Tortosa
A part de tot el seu repertori històric i de patrimoni arquitectònic, festatortosaTortosa organitza els seus propis esdeveniments que la distingeixen de la resta del territori. La Festa Major se celebra durant la primera setmana de setembre, en honor a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat des de 1863. Però, a més a més, també té lloc l’ExpoEbre. Es tracta de la fira multisectorial més rellevant del sud de Catalunya i que, des del 2007, se celebra al pavelló multifuncional que hi ha al barri de Remolins. D’altra banda, la Festa del Renaixement se celebra des de 1996 i ha estat reconeguda Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa d’Interès Turístic de Catalunya. Durant la festa, desenes d’espectacles i participants disfressats d’època, omplen els carrers de tota mena d’activitats cultures i lúdiques que recorden el període històric del segle XVI, acabada l’Edat Mitjana.