Vallgorguina

Vallgorguin
Escut_de_Vallgorguina


Vallgorguina


Informació general

L’economia tradicional de Vallgorguina ha estat essencialment agrícola, basada en el conreu de cereals, farratges i vinya; modernament el farratge ocupa una major extensió de terres, seguit dels cereals (blat, ordi, civada), algunes lleguminoses (mongetes seques) i patates, així com conreus de regadiu, de creixent importància, com l’horta o el cultiu de flors i plantes ornamentals.
La presència industrial, tradicionalment escassa, s’ha reforçat amb l’implantació d’una empresa de tancaments metàl·lics, per bé que també hi ha representats els sectors alimentari i dels plàstics, ubicats als polígons industrials del Molinot i Eurast.
Vallgorguina celebra mercat setmanal tots els diumenges.


Llocs d’interès

Església de Sant Andreu de Vallgorguina
L’església és d’una nau amb l’absis quadrat. La coberta de volta de llunetes i cornisa seguida, està sostinguda per grans matxons exteriors que alhora la divideixen amb quatre trams. La façana de perfil sinuós motllurat, està arrebossada i emblanquinada. A la porta principal, s’hi accedeix per una escalinata de dos trams, és d’arc rebaixat, a sobre aquest arc hi ha una fornícula amb la imatge de sant Andreu, al capdamunt hi ha un gran òcul i en el coronament un petit ull de bou. El campanar situat a la banda de migdia, és de dos cossos, el primer és de planta quadrada, té dues finestres i un rellotge, sobre el qual arrenca el segon cos, que passa a ser octavat, aquest té quatre buits per a les campanes. Sobre aquest segon cos hi ha un acabament amb balustres. A l’interior a més de l’altar del sant Patró, hi ha sis capelles laterals amb les imatges d’època moderna.
Es troba a la Plaça de l’Església , al costat de l’Ajuntament.

Pedra Gentil
Pedra-GentilLa Pedra Gentil és una estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental. El dolmen d’uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple.
Tradicionalment sempre s’havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes i actualment, a la nit de Sant Joan s’hi celebren sàbats populars.
La pedra superior està trencada i algunes de les 7 que fan de suport han estat re-ubicades i amb afegits per mantenir l’alçada original. Es desconeix l’aspecte original, si bé està documentat que va ser restaurada en 1885 pel propietari de la finca on es troba, en Josep Pradell.
Ubicada dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les runes de l’església de Santa Eulàlia de Tapioles, per arribar-hi, cal accedir per l’entrada al parc que hi ha a la carretera de Sant Celoni a Vallgorguina, a uns 2 km. d’aquesta vila. Els pescadors del Maresme antigament deien que quant sobre les muntanyes on es troba el dolmen s’hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Per això hi havia vegades que no sortien.

Can Puigdemir
Can Puigdemir és una masia del municipi de Vallgorguina inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La masia dóna nom a una petita urbanització a l’entrada del poble.
És una masia de planta rectangular, de planta baixa i un pis. La coberta és a dues vessants. La façana és de composició simètrica, té un portal d’accés d’arc de mig punt amb dovelles de pedra i un altre de pedra però d’arc pla amb llinda. Algunes finestres són petites i d’arc de mig punt i altres són més grans i d’arc pla amb llinda. En una d’elles hi ha una cara esculpida.
Aquesta masia en un principi destinada als pagesos, actualment s’ha convertit en un gran restaurant en una urbanització als afores del centre urbà. Tota ella ha sofert transformacions però l’aspecte exterior conserva encara la seva forma primitiva.


Festes i tradicions

Les festes més importants són la festa major de la Mercè, el 24 de setembre, amb el pregó, el ball de bastons, actuacions teatrals, etc., i la festa major d’hivern de Sant Andreu, el 30 de novembre.