Vallmoll
Informació general
Predominen les terres de secà; les bones condicions del terreny fan que es conreï prop del 80% del terme. La ramaderia ha adquirit una certa importància al municipi, principalment l’aviram i el bestiar porcí. L’inici del segle XXI la situació ha canviat molt, ja que de cereals no en queden i el garrofer, arruïnat per les gelades d’aquell any, no ha recuperat totes les terres que abans tenia; algunes han quedat ermes i altres han estat plantades d’ametllers, arbre que darrerament ha prosperat molt perquè també s’ha estès per terres de vinya.
D’altra banda, aquest darrer conreu ha perdut una part de la seva importància anterior en favor de l’avellaner, que és el principal conreu del municipi. També cal destacar el garrofer, a causa dels bons preus a què es paga la garrofa i la poca feina que dóna l’arbre.
Les activitats agropecuàries, però, han esdevingut cada vegada més complementàries.
Travessa el terme la carretera N-240 de Valls a Tarragona, de la qual surt un ramal vers la Masó i el Rourell.
Llocs d’interès
Villa Remedio
L’edifici està situat en un jardí, al costat de l’ermita del Roser. És una casa aïllada, de planta rectangular, amb coberta de teula a dues vessants. Té planta baixa i un pis. A la planta baixa s’obre, centrada, la porta d’accés, i una finestra per cada banda. El primer pis l’ocupen tres finestres. Totes les obertures són rectangulars. A la part posterior de la casa hi ha una porta d’entrada a la planta baixa i una escala d’accés al primer pis. Tots els elements ornamentals de la construcció es basen en la utilització combinada de maó i de la ceràmica verda vidriada (resseguiment d’obertures, línia d’imposta, ràfec, etc…).
Castell de Vallmoll
El castell de Vallmoll conserva encara el recinte perimetral i part de les torres que el flanquejaven. Tant la planta del castell com la de les torres són rectangulars. Adossat a una de les torres es troba un element amb dos arcs, un peraltat i l’altre de mig punt, que degut al precari estat de conservació del conjunt, resulta de difícil interpretació.
Malgrat l’estat gairebé ruïnós de la construcció, es poden apreciar superposicions d’elements de diverses èpoques i estils. Està en procés de restauració.
L’entorn immediat del castell, per la banda que dóna al carrer Major, ha estat recentment urbanitzat.
Santa Maria de Vallmoll
L’edifici de l’església és de tres naus amb quatre trams. Els suports són pilars i pilastres, i arcs de mig punt. La nau central es cobreix amb volta de canó amb llunetes. El cor és als peus. El campanar s’eleva a l’esquerra de la façana; té base quadrada, dos cossos vuitavats i remat de teula. La façana presenta una disposició simètrica. La porta, centrada, és d’arc escarser; l’emmarquen motllures que figuren dues pilastres que suporten una cornisa, damunt la qual hi ha una fornícula buida, també emmarcada per motllures. Més amunt se situa una obertura circular emmarcada per un esgrafiat. El coronament de la façana és en forma de frontó. Tota ella mostra arrebossat amb imitació de carreus. L’obra és de paredat i carreus de pedra treballada als angles.
Festes i tradicions
Vallmoll celebra la festa major el 15 d’agost, mentre que la festa major d’hivern es celebra per sant Sebastià, el 20 de gener.