Vespella de Gaià
Informació general
L’activitat econòmica tradicional ha estat l’agricultura i la ramaderia. Els principals conreus són la vinya, les oliveres, els avellaners i els ametllers. Quan a la ramaderia, hom destaca la cria d’aviram i de bestiar boví i porcí. La construcció d’urbanitzacions ha transformat la fesomia i l’economia del terme, que ha passat a ser un lloc d’estiueig i de segona residència, fet que ha representat una forta demanda de serveis i d’infraestructures.
Llocs d’interès
Nucli antic
Aturonat, al voltant de l’antic castell i de l’església de Sant Miquel, forma un conjunt d’unes poques cases, algunes restaurades i d’altres en estat ruïnós, constituint un indret de gran interès paisatgístic, amb unes magnífiques vistes a la vall del Gaià.
Els Masos de Vespella
Separat uns pocs kilòmetres del nucli antic, el conjunt de casetes dels Masos constitueix el centre administratiu del municipi. Forma amb prou feines una placeta i uns pocs carrerons, a tocar de la carretera que duu a la Nou de Gaià. Les casetes, en bona part de la segona meitat del segle XIX, s’agrupen constituint un conjunt harmònic i ple d’encís, sense que cap construcció n’alteri l’equilibri. Algunes tenen les façanes pintades amb colors vius.
Església de Sant Miquel
Era l’antiga capella del castell. És una petita esglesiola, inicialment d’una sola nau, amb volta apuntada. El campanar és de triple espadanya, amb dos ulls al nivell més baix. A l’interior hi ha un retaule de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI. Al costat de l’església hi ha el fossar.
Festes i tradicions
El calendari festiu de Vespella enmarca la festa major per Sant Miquel (29 de setembre), la festa de Sant Salvador, el 6 d’agost, en memòria de l’incendi del 1993, que va tenir lloc en aquesta mateixa data i un aplec per Sant Sebastià (20 de gener).