Vidrà

Vidrà
Escut_de_Vidrà


Vidrà


Informació general

Tot i que la major part de la població treballa en la indústria i els serveis, el sector primari manté una població ocupada molt per sobre de la mitjana catalana. Gran part de les terres són ocupades per les pastures permanents i la superfície forestal. Tot i així, l’agricultura encara és una activitat present al municipi, essent els conreus farratgers els més importants. La ramaderia es dedica principalment a la cria de bestiar porcí i boví.
L’activitat industrial que es destaca al poble és la relacionada amb la fusta, representada per serreries i fusteries. Per altra banda, el gran potencial del poble de Vidrà recau en la bellesa del lloc, que ha fet que s’hi hagi construït un bon nombre de cases residencials i que el terme esdevingui centre d’excursions i acampades, sobretot els mesos d’estiu.


Llocs d’interès

Santa Margarida de Cabagès
Santa Margarida de Cabagès és una església del terme de Vidrà que està situada a dalt d’un turonet al costat del camí que porta a la Coma i al Coll de Cristòfol. És romànica, aixecada l’any 1223, i restaurada el 1978, feta amb pedra, fins i tot la teulada és constrïda amb lloses de pedra. És d’un sol cos i té forma rectangular amb dos petits contraforts al costat Nord i un petit campanar orientat a l’oest. A sota hi ha una petita escletxa. Té un petit absis al costat Est, la porta és orientada al Sud amb una petita obertura al seu costat.

El Cavaller de Vidrà
El Cavaller de Vidrà és una masia del terme municipal de Vidrà, a Osona, considerada com una de les més importants de Catalunya. L’actual edifici és un notable exemple del barroc de 1787.

Sant Bartomeu de Covildases
L’església romànica de Sant Bartomeu de Covildases és una antiga (segle XII) església sufragània que pertany a la parròquia del municipi de Vidrà (Osona). Va rebre el nom de l’antiga vila de Covildases (960).
L’ermita és situada al mig dels prats, a 1146,2 m d’altitud,[1] a prop del puig de Cubell (1 482 m alt.), i de la riera de Sant Bartomeu, afluent per l’esquerra del riu Ges.
Té una sola nau de volta de canó amb un absis semicircular ornamentat per arcs llombards. Té un robust campanar d’espadanya en el mur de ponent cobert de lloses.
L’edificació actual ha rebut notables canvis i reformes, sobretot per haver-li caigut la volta en els terratrèmols de l’any 1425, reparada definitivament el 1548.


Festes i tradicions

El poble de Vidrà celebra la festa major el quart diumenge de setembre. La festivitat del patró del poble s’escau el 13 de gener, dia de Sant Hilari.