Viladasens
Informació general
L’economia de Viladasens mostra una notable especialització en les activitats agràries. Les terres de conreu són de secà, encara que modernament algunes explotacions han implantat el regadiu d’aspersió. S’hi cullen principalment cereals i farratge. La cria de bestiar s’ha intensificat; hi ha granges lleteres i de vedells, porcs i aviram, a més de bestiar oví.
Llocs d’interès
Sant Vicenç de Viladasens
L’església actual és de grans dimensions i pràcticament un edifici barroc, si bé conserva parts de l’edifici romànic original integrades a l’edifici actual. Altres elements romànics foren usats com a material de construcció. De l’edifici original resta visible la façana de ponent, alterada per la construcció de la portada i el campanar. S’hi conserva una finestra de doble esqueixada amb arquivolta suportada per dues columnes i centrada al pinyó de la façana original, encara visible al parament. A la part nord d’aquesta façana hi ha un ull de bou fet amb dovelles estretes i actualment paredat que permet suposar, juntament amb la gran amplada de la façana, que el temple tenia tres naus. Al cantó nord-est hi ha un cos rectangular d’aparell propi de la construcció original que devia ser, probablement, el braç d’un transsepte. L’església pertanyeria a la tipologia de pla basilical de tres naus amb transsepte. L’aparell de les parts romàniques conservades és de carreus de pedra sorrenca ben tallats formant filades regulars, dins les formes constructives de l’arquitectura del segle XII. Fou modificada els segles XVII-XVIII. Les dates que s’observen a la façana, 1748 a la llinda de la porta i 1820 damunt de l’òcul, denoten el llarg espai de temps que durà l’obra.
Mas la Móra
És una finca que forma un conjunt de tres masos, el principal és el Mas Martí. És un edifici de grans dimensions, amb planta baixa i dos pisos. La teulada és de teula a dues vessants i el ràfec és pintat amb dibuixos geomètrics i altres símbols.
Les obertures són rectangulars fetes amb carreus, moltes d’elles engrandides en èpoques posteriors. La façana principal presenta un portal dovellat amb una data. Sobre el portal hi ha una finestra renaixentista amb una petxina esculpida emmarcada per un frontó triangular. A la banda esquerra hi ha una galeria amb dos obertures de mig punt.
Mas Bellver
És un edifici de planta rectangular, emmarcat per dues massisses torres de planta quadrada. El cos central té planta i pis i les torres tenen dos pisos. Està cobert de teula a doble vessant. Les obertures són allindades i adovellades. La porta principal és d’arc de mig punt adovellada. Conserva elements primitius, sobre tot a la façana est, amb components de factura gòtica. Les dues torres de defensa són d’origen medieval o de principis d’època moderna, però molt modificades per les reformes que han sofert al llarg del temps.
Es tracta de dues torres possiblement obrades entre els segles XV i XVI que se situen en els extrems nord i sud d’un mas. Tant les torres com el mas han estat molt restaurats i s’ha modificat l’aspecte de les torres. Tant les torres com la casa presenten finestres de dintell i carreus, però amb dubte de si són originals. Les llindes de dues finestres porten dates dels segles XVI i XVII. Ambdues torres són de planta rectangular, aproximadament de 7 per 5 metres, i de dos pisos, la situada al nord lleugerament més alçada.
Festes i tradicions
El poble celebra la festa major al gener, en honor a sant Vicenç, i a l’octubre la festa major petita de Sant Calixt.