Vilafant
Informació general
Els conreus són predominantment de secà: cereals, alfals, vinya i oliveres. Té importància el bestiar oví, seguit del porcí, però és més destacada l’avicultura. Des del 1997 se celebra, a l’abril, la Mostra Gastronòmica del Conill i de l’Artesania.
Les principals activitats són, però, les del sector secundari i terciari. Hi ha indústries derivades de l’agricultura i la ramaderia (pinsos i embotits), i també de la construcció, a més d’indústries dedicades a l’òptica i la fabricació d’accessoris no elèctrics per a vehicles de motor.
Llocs d’interès
Església de Sant Cebrià
Església d’origen romànic documentada des de l’any 1119. L’edifici va ser transformat en època de transició del romànic al gòtic, cap a la fi del segle XIII o a començament del XIV, i de nou al segle XVIII, època a la qual pertany la façana i el campanar. Té una sola nau, de planta rectangular, sense absis, coberta amb volta de canó apuntada. Al mur meridional es pot veure la porta antiga, tapiada, d’arc de mig punt adovellat. Encastada al mur hi ha una creu sepulcral amb data de 1400. Al segle XVIII es va ampliar i sobrealçar. De la façana, decorada amb esgrafiats, hi destaca la portada, de tipologia clàssica.
Sant Miquel de Palol Sabaldòria
Situada al costat de l’antic castell, l’església de Sant Miquel és un edifici pre-romànic construït probablement durant el segle IX. Consta d’una nau única, amb abis trapezial, dividida en tres trams per dos arcs torals. Era coberta amb volta de canó ultrapassat, i tenia dues portes, la principal al frontis, ara gairebé enrunada, i l’altra al mur septentrional, amb arc de lleugera ferradura. Està bastida amb pedres irregulars que en algunes filades van ser col·locades en opus spicatum. Actualment es troba en fase de restauració.
Festes i tradicions
Les festes del poble més destacades són a l’inici de maig, coincidint amb les Fira de la Santa Creu de Figueres, i al final de juny, diada de Sant Pere.