Vilanova d’Escornalbou

Vilanova_Escornalbou
Escut_de_Vilanova_dEscornalbou


Vilanova d’Escornalbou


Informació general

L’economia de la població ha estat tradicionalment agrícola. A mitjan segle XIX es comercialitzaven excedents d’ametlles, avellanes, vi, oli i faves. La majoria de les terres són de secà i els principals conreus són l’avellaner, l’olivera i els ametllers. Pel que fa a la ramaderia, cal destacar l’avicultura i les granges de porcs i conills.
Un brancal de carretera local comunica Vilanova d’Escornalbou i l’Arbocet amb la carretera de Montbrió a Mont-roig. Una pista porta a Riudecanyes.


Llocs d’interès

Edificis d’interès
Al poble hi ha altres edificis d’interès, per exemple cal Peirí, anomenat també el Reiet del Camp en al·lusió a la seva mítica fortuna aconseguida en la guerra dels segadors. És una construcció de finals del segle XVII està situada al carrer de la Font i té una torre de defensa. Segons la tradició a la seva quadra hi cabien 70 cavalls. La clau de volta de la porta duu la data de 1699. La majoria de les cases del poble semblen dels segles XVIII i XIX amb dovelles i portalades de pedra vermella. A l’Avinguda de Reus, més o menys davant de les Escoles velles, podem trobar una casa senyorial d’estil noucentista, pena de rajoletes de colors, la qual pertanyia al Família Toda, i al carrer de l’Auvina, al costat del Centre Cultural, també hi podem trobar algunes cases d’un original estil.

l’Arbocet
Vilanova d’Escornalbou inclou el terme de l’Arbocet, o Arboç com l’anomenen els habitants de Vilanova, emplaçat a la dreta del barranc de Sant Magí o barranc de la Palomera i el mas de Munter. La imatge més característica del poble, que defineix la seva silueta, són les dues torres de guaita; la rodona,anomenada la Torratxa, on segons la tradició s’hi hostatjaven els cristians, i la quadrada, anomenada de Cal Gravat, habitada pels sarraïns. L’Arboç va formar part des del primer moment de la baronia d’Escornalbou participant en les reunions de la Comuna del Camp.

la cooperativa
L’edifici de la cooperativa ha estat rehabilitat per a acollir-hi el centre d’interpretació de l’oli, d’acollida al visitant i de promoció local.
S’hi pot visitar el museu on hi ha tota la maquinària antiga que s’utilizava per elaborar l’oli i també comprar oli, moscatel, vermut i les galetes típiques de Vilanova: «Bouets de Vilanova».
S’hi pot trobar també tot tipus d’informació turística de la zona, on menjar, on dormir, quines excursions fer,…
La cooperativa està oberta tots els cap de setmana d’hivern de 10 a 13 h, i en el mateix horari tots els dies d’estiu.


Festes i tradicions

La festa major s’escau amb ocasió de Sant Agustí, per l’agost, mes en el qual s’organitza també un aplec de sardanes. Al gener se celebra la festa major d’hivern de Sant Sebastià.