Vilaverd
Informació general
L’agricultura ha estat la base econòmica tradicional del terme, però ha sofert una forta davallada. És dedicada principalment al secà (vinya, cereals, oliveres i ametllers). La ramaderia té poca incidència en l’economia de la població. El bestiar porcí és el més representatiu.
La indústria ha esdevingut, a les darreres dècades del segle XX, la principal font d’ingressos del terme. Gran part de la població treballa principalment a les indústries papereres de la Riba i alguns a Montblanc.
Llocs d’interès
Santuari de la Mare de Déu de Montgoi
Situat en un tossal, molt a prop del poble, va ser edificat cap al segle XV si bé en aquest mateix indret ja hi havia una capella, segons un document testamentari de l’any 1214. L’edifici té planta de creu llatina. Exteriorment s’obre amb dues portes adovellades, de punt rodó, una de les quals dóna a la nau principal i l’altra al braç dret del creuer. Al damunt de totes dues hi ha sengles ulls de bou. També hi ha un petit campanar d’espadanya.
A l’interior del temple hi hagué un retaule renaixentista datat l’any 1520 substituït per un de nou el 1729. Actualment s’hi venera una imatge de la Verge, còpia de l’original del segle XVI cremada l’any 1936. Al Museu Diocesà de Tarragona hi ha una imatge d’alabastre de gran qualitat, més antiga, procedent d’aquest santuari.
Cal Maginet
Gran casal reformat en època contemporània, que va pertànyer a la família Batlle, una de les més importants de la vila durant els segles XVII i XVIII. Els escuts de la família es poden veure a la sala principal. A la planta baixa es conserven arcs ogivals d’època gòtica. La casa està documentada des de l’any 1605 però el seu origen és molt anterior. Actualment és un establiment de turisme rural.
Església de Sant Martí
Documentada des de 1193, l’església de Sant Martí conserva en bona part l’estructura romànica, de la segona part del segle XII, malgrat els afegits i reformes posteriors. Originalment era un temple de nau única, coberta amb volta de canó, que s’ha conservat en els seus primers trams. Posteriorment, ja en època gòtica, l’església va ser ampliada amb un creuer, la sagristia i diverses capelles. La façana principal s’obre amb un portal adovellat de punt rodó, amb guardapols exterior, i tres grans obertures per a les campanes. A la façana lateral hi ha una altra porta, més tardana, i un espadanya de dos ulls. En la darrera restauració s’ha eliminat l’arrebossat que recobria el parament i s’ha deixat al descobert la pedra.
Festes i tradicions
Entre les celebracions de la vila cal esmentar la festa major d’estiu, al juliol, en honor a sant Cristòfol, i la festa major d’hivern pel novembre, en honor a sant Martí, patró de la vila.