Vilopriu

vilopriu


Vilopriu



Informació general

Als conreus, estesos pels replans i les vores dels torrents, havia estat molt important l’olivera. Els cereals, el blat de moro i el farratge en són els principals, encara que hi ha petits espais de regadiu, amb petites feixes d’horta a la vora dels pobles. Es pot dir que l’activitat ramadera —bestiar porcí i oví i aviram— ha salvat l’economia de la població, que ha restat fidel al terrer.


Llocs d’interès

Valldevià
Valldevià se situa a l’extrem nord del terme de Vilopriu. És un petit poble que s’estén a banda i banda de la carretera. A la part baixa, l’església i un petit nucli de poblament compacte; a l’alta, el castell i habitatges, i la resta, un conjunt de masies escampades.

Castell de Vilopriu
Castell-de-VilopriuEl castell o castell-palau, l’església i la muralla formen un cos elevat en un promontori sota el qual s’arraïma el conjunt d’habitatges del poble.
És un edifici de planta rectangular amb pati d’armes central (que es va cobrir al segle XVI per fer la sala major, de la qual romanen les finestres coronelles visibles a la façana), torre rectangular i murs atalussats. Destaquen, també,unes espitlleres en un cos angular que podria haver estat una altra gran torre.
L’interior ha estat reformat sovint i ha tingut diversos usos, com escola o ajuntament, com ara. L’any 2007 es va fer un estudi arqueològic al pati, on s’hi va trobar una necròpolis medieval amb onze tombes (vinculada segurament a l’antiga parròquia), una cisterna i una sitja.

Nucli antic de Vilopriu
Forma un conjunt harmònic de cases de pedra, d’una o dues plantes, als quatre vents o entre mitgeres, i coberta de teula, construïdes entre els segles XVI i XVIII. La majoria de cases han estat restaurades modernament.
Destaquen algunes llindes amb el nom dels propietaris, el seu ofici i/o la data de construcció, que mostren el revifament del poble en aquests temps (segles XVII-XVIII), després d’episodis anteriors de violència i dificultats.


Festes i tradicions

La festa major de Vilopriu s’escau per Sant Pere, el 29 de juny, mentre que la festa petita se celebra el diumenge proper al 27 de setembre, festivitat dels Sants Metges.