Vimbodí i Poblet
Informació general
L’agricultura és la base econòmica tradicional del terme, dedicada en gran part al secà. El principal conreu és el de la vinya, seguit dels cereals (blat, ordi i civada) i la fruita seca. Hi ha també algunes plantacions d’olivera. La presència de la ramaderia és testimoniada per diverses granges avícoles i porcines, el bestiar oví i el cabrú.
La indústria és diversificada, representada per petites empreses del sector químic, tèxtil, de la fusta, etc.
El sector terciari ha esdevingut la primera activitat del terme quant a ocupació.
A Vimbodí es fa el mercat setmanal el dimecres.
Des del 1866 hi passa el ferrocarril de Reus a Lleida, amb estació a Vimbodí. A part aquestes línies de comunicació general, n’hi ha d’altres de secundàries, com són la carretera que va a Vallclara, Vilanova de Prades i Ulldemolins, la que va a Prades i Cornudella de Montsant —que uneix la Conca amb el Priorat—, i la que va a Poblet, d’on en surten dues cap a l’Espluga, una de les quals va per les Masies.
Llocs d’interès
Granja-castell de Milmanda
Antic castell documentat des de 1149, quan era propietat de Bernat de Granyena, el qual el cedí al monestir de Poblet l’any 1164. Els monjos de Poblet hi establiren una granja, fortificada entre els segles XIV i XVI. Poc després va ser abandonada fins que, ja al segle XVIII, en temps de l’abat Fèlix Genover Feliu Genover (1728-1732) es va rehabilitar com a residència de repòs dels monjos. Després de la desamortització va passar a mans de particulars. Actualment és propietat de l’empresa vinícola Torres i és visitable.
Monestir de Poblet
Constitueix un dels conjunts monàstics més importants d’Europa i una obra mestra de l’art cistercenc. Va ser fundat l’any 1150 pel comte Ramon Berenguer IV mitjançant una donació al monestir cistercenc de Fontfroide. El conjunt va ser construït entre el segle XII i el XVIII i està format per tres recintes closos, dels quals l’interior és emmurallat i es correspon al recinte monacal pròpiament dit. Poblet va gaudir de la protecció reial fins arribar a ser el panteó de la família real catalanoaragonesa. El 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Al monestir de Poblet hi ha dos museus. El Museu del palau del Rei Martí, que ocupa les antigues estances reials exposa peces antigues del monestir i obres procedents de donacions privades. El Museu de la Restauració està ubicat a la sala de l’abat Mengucho i exposa elements i documents relatius a la restauració del museu.
Museu del Vidre
Secció monogràfica del Museu Comarcal de la Conca de Barberà dedicada a la indústria del vidre, tradicional a la vila. A més de l’exposició d’objectes de vidre de tota mena s’hi fan demostracions pràctiques de la tècnica de fabricació d’aquests objectes.
Festes i tradicions
Al llarg de l’any se celebren diverses festes, entre les quals cal esmentar per la seva tradició la festa major d’estiu, per Sant Salvador, a l’agost; la festa major d’hivern de Sant Antoni Abat, al gener (es fa la benedicció dels animals i es reparteix coca), i la festa de la Mare de Déu dels Torrents, al setembre. Aquesta darrera festivitat religiosa té la seva màxima expressió cada cinc anys, quan els carrers de la vila s’omplen de flors, llums i catifes.